Dobila sam od
svojih Bjelovarčana lješnjake iz njihovog voćnjaka. Pitala me teta da li će mi
ta količina biti dovoljna za kolače, a ja sam kao Angelina u Sakupljaču kostiju slikala vreću da svi
vide i procjene hoće li mi ta količina biti stvarno dovoljna za kolače. A
poslali su mi "samo" dvije takve vreće.....
Za tijesto
120 g digestive
keksa, razmrvljenih
30 g tamne
čokolade, naribane
50 g maslaca,
rastopljenog
Za nadjev
230 g tamne
čokolade sa 60% kakaa, nasjeckane
100 g maslaca
500 g krem sira
ili punomasne skute
125 ml milerama
2 jaja
100 g šećera
120 g lješnjaka,
tostiranih i oguljenih, sitno nasjeckanih
Tostiranje lješnjaka: stavite ih u kalup za
tortu i pecite u pećnici 10 minuta na 180 °C. Potom ih istresite na kuhinjsku
krpu, presavite ju i rolajte lješnjake preko krpe da im se skinu ljuske.
Ovo je torta na koju sam potrošila najviše živaca i
vremena. Uz probleme u koracima, za koje nije kriva Ana Ugarković, još
mi je i ona digla tlak. Baš sam bila luda...
Imam njenu knjigu Nešto
slatko i odabrala sam Cheesecake od čokolade s lješnjacima. Upravo kada sam
krenula raditi tortu, dobila sam poruku od zadarske prijateljice Jelene koja
(ničim izazvana, osim možda nekim instinktom) doslovno piše: „....smljacni
usput neki kolačić za mene! ;)“
Baš sam bila
sretna na početku pravljenja torte i baš sam se veselila kako ću i nju obradovati
kada pročita odličan recept za Cheesecake. Ona inače voli sve inačice Cheesecake-a
ali ih ona, za razliku od mene, sama izmišlja i ispadnu božanstveni. Pa evo
draga moja jedan divan recept:
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Rastopite čokoladu s maslacem. Maknite je s vatre i pustite da se lagano ohladi.
Tucite jaja sa šećerom dok ne
postanu gusta pa u njih umiješajte krem sir a zatim mileram.
Potom umiješajte
čokoladu i lješnjake.
Ulijte smjesu u kalup i pecite 1 sat. Dobro ohladite prije
posluživanja. Poslužite sa šlagom.
Za vrijeme kad sam sjeckala, a kasnije u mužaru i
usitnjavala tostirane lješnjake, u kuhinji se našao i brat kojeg sam zamolila
da mi istuče jaja sa šećerom.
Miješa on miješa smjesu, kad mu se odjednom učini da je
nešto (možda lješnjak) upalo u smjesu. Ništa za to, rekoh. Nakon što je završio, uzela sam nastavak od
miksera i primijetila kako se raspao i da je plastika sigurno u smjesi.
Nisam željela riskirati i bacila sam smjesu, ali nisam mogla
pronaći drugi mikser. Ostala sam u čudu kako ne mogu u vlastitom domu pronaći
mikser a vrijeme mi curi... Naravno, stajao je na polici i ja sam gledala kroz
njega kao da je od stakla! Već sam bila razmišljala da idem kod susjede
posuditi mikser ili da radije pošaljem brata sa 100 kn u dućan po novi mikser.
Moja
mama je sa susjedima razmjenjivala šećer i vegetu, dok bih ja radije potrošila
100 kn negoli zvonila nekom na vrata: „Dobar dan, ja sam inače stanarka u ovom
ulazu, dobra sam osoba i ne kvarim tuđe stvari. Možete li mi posuditi mikser
samo da promiješam jaja sa šećerom, uredno sve operem, pa vratim?“ Mislim da ću
morati poraditi na dobrosusjedskim odnosima baš zbog ovakvih situacija.
I taj drugi mikser mi je radio probleme, ali nakon pola
sata smjesa je bila gotova. Ja sam bila luda i samo sam gledala na sat.
Našla sam Anin video u kojem ona priprema baš ovu tortu pa sam shvatila da je
puno bolje kada se sir i mileram dodaju u smjesu od jaja (u knjizi je napisala
da se dodaju u otopljenu čokoladu ali lakše se promiješa kada se sir stavi u
jaja). Ali ok, sitna i nebitna razlika. Žao mi što nisam imala vremena prije
pečenja sjesti i u miru pogledati video jer ne bih napravila grešku s pečenjem
koja mi se desila. Slijepo sam čitala što piše u knjizi i nisam razmišljala.
Ali zar to nije poanta kada imaš kuharicu? Ne moraš misliti nego samo čitati
recept i slijepo ga pratiti? Da, to je inače tako, ali Ana je odlučila imati
različiti stav u knjizi od onog u emisiji.
U knjizi piše: „Ulijte
smjesu u kalup i pecite 1 sat i 30 minuta (na 160 °C).“
U emisiji kaže: „Pecite
1 sat na 160 °C.“
U svim tim problemima s mikserom još me je zeznula i Ana!
Ja sam slijepo čitala recept i pekla sam 1 sat i 30 minuta. To je
trebala biti torta- „mousse u obliku torte“- ali draga Ana, meni je ispao
biskvit u obliku torte. Podloga od keksa se nije ni mogla osjetiti, jer se sve
toliko ispeklo da je smjesa bila teksture kao i biskvit od keksa. A da ne
pričam kako se raspadala u doticaju sa vilicom i totalno me ostavila
razočaranom - puno truda uzalud...
Ja stvarno mislim da je to jedna jako jako fina torta i
mislim da mi Ana duguje besplatnu krišku radi netočnog navoda i obmane svih
onih koji slijepo čitaju recepte i slijede ih.
Kad ce vec jednom.taj Bozic ?!!!
OdgovoriIzbriši