četvrtak, 29. studenoga 2012.

Carpaccio, Jamie Oliver u Povratku golog kuhara

     Moj prvi carpaccio odlučila sam napraviti po Jamie Oliveru. Kako je recept dosta jednostavan znala sam da mogu zaribat u nabavci mesa. Treba kupiti dobar biftek i odlučila sam otići po meso na Dolac jer sam za njega sigurna da imaju svježe a može se naći što god ti srce poželi.


       Nakon obilaska ribarnice skoro sam promijenila meni ali sam se zaustavila i shvatila da imam vremena i za riblji meni jednom drugom prilikom te da ne smijem gubiti vrijeme i da moram brzo po meso. Spustila sam se u donji dio i oko mesnica kružila kao lešinar oko plijena ne bih li pronašla pravu. Gledala sam izbor mesa i popunjenost vitrina te naravno red stvoren od kupaca. Nakon dva kruga ipak sam odlučila stati u red ispred mesnice koja je imala najdulji red (10 puta veći od svih drugih). Pomislila sam da ako imaju najdulji red sigurno prodaju ko ludi i imaju svježe meso. Isto tako mi je prošlo kroz glavu da sam možda bedasta i da možda toliko ljudi stoji u redu jer ovi prodaju meso sa istekom roka trajanja po nižoj cijeni (ni to me ne bi začudilo) ali sam izbrisala tu misao i nasmijala se sama sebi. Žao mi što nisam zapamtila kako se mesnica zove ali lako se pronađe jer ima dugačak rep. Drugi put kad sam na Dolcu po meso opet ću kod njih!



Naglo zapečeni i u začine uvaljani goveđi carpaccio 
(prozirno tanke ploške govedine u umaku)

Za 6 osoba
1 vrhom puna žlica zdrobljenih sjemenki korijandra
1 pregršt svježeg i sitno nasjeckanog ružmarina
Sol i svježe mljeveni crni papar
Malo sušenog origana
1,5 kg goveđeg odreska u komadu

    U mužaru zdrobite sjemenke korijandra pa umiješajte ružmarin, sol, papar i origano te pospite time dasku. Uvaljajte goveđe odreske u to. Pritom pazite da se cijela smjesa uhvati za meso.

U jako zagrijanoj rešetkastoj tavi ili na roštilju naglo zapecite meso oko 5 minuta da dobije lijepu smeđu boju i da sa svih strana  bude lagano hrskavo. 
Izvadite iz tave. Ostavite stajati 5 minuta, a zatim narežite najtanje što možete.  Složite ploške na veliki tanjur.


Tanke šnite smo probali dobiti rezanjem i potom smo ih pritiskali nožem onako kako to rade veliki kuhari :)

Jamie kaže da ovo jelo uvijek poslužuje na velikom tanjuru nasred stola, s hrskavim kruhom i čašom vina. Nakon što sam napravila carpaccio po osnovnom receptu, okrenula sam list knjige i na slijedećoj stranici je bio recept za:

Naglo zapečeni goveđi carpaccio s pečenom mladom ciklom, 
umakom od hrena, potočarkom i parmezanom

Za 6-8 osoba
680 g mlade cikle
Maslinovo ulje
Oko 10 žlica mirisnog octa (balsamica)
Sol i svježe mljeveni crni papar
1,5 kg goveđeg odreska u komadu
100 g svježe naribanog hrena ili umaka od hrena
200 g crème fraîche ili svježeg kiselog vrhnja
Malo vinskog octa (od bijelog vina)
Sok od 1 limuna
2 pregršti potočarke
100 g tanko narezanog parmezana

     Zagrijte pećnicu na 230°C. Operite i oribajte ciklu, odrežite vrhove i ubacite u lim s malo ulja, mirisnog octa i soli i papra. Pokrijte alu folijom i pecite dok ne omekša. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini cikle.
Kad je govedina gotova, poslažite pečenu ciklu (cijelu, prerezanu ili razrezanu na 4 dijela, ovisno o veličini) na narezano meso. Sad pomiješajte hren i crème fraîche. Ta smjesa mora biti prilično slana i paprena, a najčešće dobro dođe i malo vinskog octa ili limunova soka.


       Zalijte time ciklu. Prelijte dio potočarki maslinovim uljem i limunovim sokom. Potom to sve, zajedno s malim i tankim ploškama parmezana, pobacajte po cijelom tanjuru i – navalite!


     Ja sam ipak malo kiksala pri kopiranju ovog drugog recepta jer sam kupila kuhanu ciklu. Dok sam bauljala po štandovima i tražila potočarku vidjela sam kako gospođa prodaje oguljenu ciklu i  bez razmišljanja je kupila te strpala u torbu. Nisam detaljno pročitala recept prije šopinga pa nisam zapamtila da tip peče sirovu ciklu s korom koja je oribana-očetkana-oprana (a ne oribana kao oguljena). Usput mi nije palo u tom trenutku na pamet da žene prodaju već skuhanu ciklu jer ja to stvarno još nikada do sada nisam kupila. 
      Improvizacija sa kuhanom ciklom je upalila samo mi se nije svidjelo što je pustila sok pa malo obojila umak od hrena. Što se tiče okusa – savršena večera!

Evo video kako Jamie radi carpaccio....


1 komentar: