Moj prvi
carpaccio odlučila sam napraviti po Jamie Oliveru. Kako je recept dosta
jednostavan znala sam da mogu zaribat u nabavci mesa. Treba kupiti dobar biftek
i odlučila sam otići po meso na Dolac jer sam za njega sigurna da imaju svježe
a može se naći što god ti srce poželi.
Nakon obilaska
ribarnice skoro sam promijenila meni ali sam se zaustavila i shvatila da imam
vremena i za riblji meni jednom drugom prilikom te da ne smijem gubiti vrijeme
i da moram brzo po meso. Spustila sam se u donji dio i oko mesnica kružila kao
lešinar oko plijena ne bih li pronašla pravu. Gledala sam izbor mesa i
popunjenost vitrina te naravno red stvoren od kupaca. Nakon dva kruga ipak sam
odlučila stati u red ispred mesnice koja je imala najdulji red (10 puta veći od
svih drugih). Pomislila sam da ako imaju najdulji red sigurno prodaju ko ludi i
imaju svježe meso. Isto tako mi je prošlo kroz glavu da sam možda bedasta i da
možda toliko ljudi stoji u redu jer ovi prodaju meso sa istekom roka trajanja
po nižoj cijeni (ni to me ne bi začudilo) ali sam izbrisala tu misao i
nasmijala se sama sebi. Žao mi što nisam zapamtila kako se mesnica zove ali lako
se pronađe jer ima dugačak rep. Drugi put kad sam na Dolcu po meso opet ću kod njih!
Naglo zapečeni i
u začine uvaljani goveđi carpaccio
(prozirno tanke ploške govedine u umaku)
Za 6 osoba
1 vrhom puna
žlica zdrobljenih sjemenki korijandra
1 pregršt svježeg
i sitno nasjeckanog ružmarina
Sol i svježe
mljeveni crni papar
Malo sušenog
origana
1,5 kg goveđeg
odreska u komadu
U mužaru zdrobite
sjemenke korijandra pa umiješajte ružmarin, sol, papar i origano te pospite
time dasku. Uvaljajte goveđe odreske u to. Pritom pazite da se cijela smjesa
uhvati za meso.
U jako zagrijanoj rešetkastoj tavi ili na roštilju naglo
zapecite meso oko 5 minuta da dobije lijepu smeđu boju i da sa svih strana bude lagano hrskavo.
Izvadite iz tave.
Ostavite stajati 5 minuta, a zatim narežite najtanje što možete. Složite ploške
na veliki tanjur.
Tanke šnite smo
probali dobiti rezanjem i potom smo ih pritiskali nožem onako kako to rade
veliki kuhari :)
Jamie kaže da ovo
jelo uvijek poslužuje na velikom tanjuru nasred stola, s hrskavim kruhom i
čašom vina. Nakon što sam
napravila carpaccio po osnovnom receptu, okrenula sam list knjige i na
slijedećoj stranici je bio recept za:
Naglo zapečeni
goveđi carpaccio s pečenom mladom ciklom,
umakom od hrena, potočarkom i
parmezanom
Za 6-8 osoba
680 g mlade cikle
Maslinovo ulje
Oko 10 žlica
mirisnog octa (balsamica)
Sol i svježe
mljeveni crni papar
1,5 kg goveđeg
odreska u komadu
100 g svježe
naribanog hrena ili umaka od hrena
200 g crème fraîche
ili svježeg kiselog vrhnja
Malo vinskog octa
(od bijelog vina)
Sok od 1 limuna
2 pregršti
potočarke
100 g tanko
narezanog parmezana
Zagrijte pećnicu
na 230°C. Operite i oribajte ciklu, odrežite vrhove i ubacite u lim s malo
ulja, mirisnog octa i soli i papra. Pokrijte alu folijom i pecite dok ne
omekša. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini cikle.
Kad je govedina
gotova, poslažite pečenu ciklu (cijelu, prerezanu ili razrezanu na 4 dijela,
ovisno o veličini) na narezano meso. Sad pomiješajte hren i crème fraîche. Ta
smjesa mora biti prilično slana i paprena, a najčešće dobro dođe i malo vinskog
octa ili limunova soka.
Zalijte time ciklu. Prelijte dio potočarki maslinovim
uljem i limunovim sokom. Potom to sve, zajedno s malim i tankim ploškama
parmezana, pobacajte po cijelom tanjuru i – navalite!
Ja sam ipak malo
kiksala pri kopiranju ovog drugog recepta jer sam kupila kuhanu ciklu. Dok sam
bauljala po štandovima i tražila potočarku vidjela sam kako gospođa prodaje
oguljenu ciklu i bez razmišljanja je
kupila te strpala u torbu. Nisam detaljno pročitala recept prije šopinga pa
nisam zapamtila da tip peče sirovu ciklu s korom koja je oribana-očetkana-oprana
(a ne oribana kao oguljena). Usput mi nije palo u tom trenutku na pamet da žene
prodaju već skuhanu ciklu jer ja to stvarno još nikada do sada nisam kupila.
Improvizacija
sa kuhanom ciklom je upalila samo mi se nije svidjelo što je pustila sok pa
malo obojila umak od hrena. Što se tiče okusa – savršena večera!
Evo video kako
Jamie radi carpaccio....
ok, sad slinim idem ručati grah i nogice :-/ tin
OdgovoriIzbriši