petak, 24. svibnja 2013.

Pesto od boba



Kako je stigla sezona boba, potražila sam recepte s bobom u knjizi River Café Cook Book Green i našla sam recept za pesto od boba. 

Pesto je naziv za umak podrijetlom iz Genove, sjeverna Italija. Tradicionalna priprema za Pesto Genovese sastoji se od usitnjavanja u mužaru češnjaka, bosiljka i pinjola koji se pomiješaju s maslinovim uljem, parmezanom i ovčjim sirom. Tako dobiveni umak pomiješa se s kuhanom tjesteninom. Danas postoji jako puno vrsta pesta, a ja sam do sada radila pesto od bosiljka, pesto od artičoka i sada pesto od boba.


Sastojci za 6 osoba:

2 kg svježeg boba (1 kg oguljenog)
200 g sira Pecorino (tvrdi ovčji sir)
500 g suhe tjestenine ili 800 g svježe
2 svežnja bosiljka, odvojiti listove
2 mlada češnja češnjaka, oguljena
Sol, papar
150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Sok od 1 limuna

Priprema:
Skuhani i oguljeni bob podijelite u tri serije. Natrgajte grubo listove bosiljka. Grubo nagratajte pecorino.

Trećinu boba stucite u mužaru (ili u sjeckalici) sa 1 češnjem češnjakom, 3 žlice bosiljka i malo soli dok ne dobijete grubo samljevenu smjesu. Dodajte malo maslinovog ulja za podmazivanje i premjestite u veliku posudu.

Ponovite sa drugom trećinom boba, drugim češnjem i šakom bosiljka te malo soli. Podmažite sa uljem kao i ranije i dodajte prvom dijelu.

Na kraju promiješajte ostatak boba sa ostatkom ulja i bosiljka. Začinite soli i paprom te limunovim sokom. 


Zakipite vodu za tjesteninu i dodajte soli. Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite ali neka tjestenina ostane mokra. Odmah pomiješajte sa umakom od boba i promiješajte sa Pecorinom. Dodajte maslinovog ulja po potrebi. Poslužite u toplim tanjurima.




1 komentar: