subota, 9. ožujka 2013.

Što kuham zadnjih 6 tjedana?



Ne znam što bih odgovorila na ovo pitanje, ali situacija je ovakva: kuham non-stop, kuhinja mi je također non-stop zatrpana suđem. Kuham čak i prije spavanja , za ručak sljedećeg  dana, a ako zaspim onda taj isti ručak krećem kuhati u 6:15 s čajem koji pijem iza ručka....a okusi svega toga kao da su razvodnjene vodene boje na bijelom papiru.  Pišem vam dakle o kulinarskom slučaju zvanom : Moj Indijski režim :)


Kako bih poradila na svom zdravlju i jednog dana se riješila farmaceutske terapije,  bila sam na pregledu kod jednog indijskog ayurvedskog liječnika , tako da je prije tjedana započeo Moj indijski režim. Nimalo me ne zanima što je iza njegovih metoda, vjerujem mu u potpunosti jer se na koncu sve svodi na to da čovjek radi sam za sebe, pa sam odlučila slijepo pratiti sve sto mi je rekao. Baš sam ponosna na svoju disciplinu jer drugačije ne bih mogla. Ja djelujem po principu: sve ili ništa, kod mene ne postoji pola - pola. Jako mi je drago da smo prijateljica i ja slučajno završile kod njega  jer mi je već pun kufer toga da godinama pijem svaki dan tri tablete dnevno, a zdravlje mi ne ide nabolje nego tu i tamo krene čak i nagore.


Prvi tjedan sam stvarno bila loše. Skuhala sam super juhu  u kojoj je bilo svakakvog povrća: karfiol, brokula, mrkva, celer, koraba, peršin... ali to je bilo toliko bljutavo da se riječima ne može opisati. Naprosto, nemaš potrebu uzeti drugi tanjur. Taj tanjur juhe izgleda toliko lijepo, šareno i zdravo  a zapravo je sve to toliko bezukusno da čovjek ne povjeruje svojim nepcem! Stvarno nisam znala da sol i papar toliko jako dominiraju u našim obrocima.  Čim nema luka, soli i papra- doviđenja! Obožavam tjesteninu s tikvicama, maslinovim uljem, bosiljkom i limunom ali bez češnjaka, soli i papra....strava! I što se dogodi? Navika je gadna stvar!!! Prije dva dana napravila sam tjesteninu s tikvicama i bila mi je super! Bezukusne juhe su počele imati okus i nisu mi više takva noćna mora. Shvatila sam da mi je ovo super period da malo istražim kakav je stvarni okus pojedinih namirnica.


Nažalost, ne mogu otići nigdje van nešto pojesti jer je meso u restoranima marinirano, sirovo povrće ne smijem jesti,  a kuhano povrće se kuha u slanoj vodi. Juhe su također začinjene, a umaci za tjestenine konzervirani :). Baš divno!


Bez obzira što mi je popis onoga sto ne smijem jako dug, imam osjećaj da mogu jesti skoro sve i stalno nešto fino jedem. Uopćene stignem kuhati sve sto bih htjela, jer sam ograničena s namirnicama po danima. Tako se npr. danas nisam mogla odlučiti da li bih jela srdele ili pljeskavice od lososa pa sam jela i jedno i drugo! I još k tome gubim kile...Divno :)



Pa evo mog prijedloga za meni iz Mojeg indijskog režima


Srdele
 
U ribarnici su mi rekli da su ulov od noćas...vjerovat ću im na riječ :). Teta Marija me je jednom naučila da ako su škrge crvene boje,  onda su srdele svježe, a ako su škrge „blide“ onda nisu svježe.
 
Srdele se stave u hladnu vodu malo posoljenu (za one koji smiju sol) i prstima se očiste od ljuskica. 

 
Potom im na dasci odrubite glave :) a s glavom ode i utroba.


Isperu se u hladnoj vodi i puste da se ocijede.


Zatim se osuše na papiru i ukoliko želite osjetiti okus mesa, onda ih pecite na tavici jako, jako kratko. Ja sam si čak iz fore dvije filetirala i nabola na ražanj :).  Srdele su savršene!


Pljeskavice od lososa sam nasla u knjizi Ane Ugarković, ali nisam mogla koristiti sve sastojke.

Količina za 4 osobe:
1 kg fileta lososa bez koze i kosti narezati  na kockice od 5 mm
120 g mlade blitve bez peteljki sitno nasjeckajte
1 žlica svježeg đumbira, naribanog
Jedan bjelanjak
3 mlada luka
1 žlica soja sosa
1 žlica ulja za pečenje
Svježe mljeveni papar
1/4 žličice soli


Pomiješajte losos, blitvu, đumbir, mladi luk (tko smijeJ), sol i papar.



Umutite bjelanjak i soja sos (opet tko smijeJ)  i umiješajte u smjesu s lososom. Napravite 4 pljeskavice debljine 1 cm. Zagrijte ulje u tavi i pecite ih 6-7 min. Uz lagano okretanje da se ne raspadnu. 



 Baš sam fino jela bez obzira na režim :)

Broj komentara: 5:

  1. lijepo izgleda...super ti bi se snašla i na mjesecu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Dubi moja, navika je gadna stvar. Mnogo toga bi mi promijenili u životu da nismo robovi navika. Ponekad sudbina uplete prste pa htjeli ili ne za trenutak izletimo iz tog začaranog kruga i vidimo da nije i tako loše nekad iskočit iz tračnica.....A o hrani da i ne govorimo. Ima jedna priča koju mi je baka ispričala..Udala se mlada cura i svome mužu spremala svakakve delicije. Ali on svaki dan sve nezadovoljniji s hranom.Jednog dana zaboravi ona da je ručak stavila kuhati i on zagori. Kako je bilo kasno da spremni nešto drugo ona mužu servira to izgoreno jelo. A on se oduševi, bilo je to najbolje skuhano njeno jelo, jer baš tako je kuhala i njegova mama. Eto toliko o navikama.
    Ti i moja prijateljica samo naprijed...Znam da to iziskuje puno truda i još više vremena, ali isplatit će se. Zdravlje će biti bolje, a i kila se tope, kao što i sama vidiš...Puno vas voli vaša Svjetlana, i Sanja, naravno!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. :) genijalno!!!
    Svjetlana, puno hvala na komentaru!!! :) Tebi i Sanji šaljem veliki kiss iz Zg-a! Pusaaa

    OdgovoriIzbriši
  4. Tritanium's Tritanium's Fat Bike - iTanium Arts
    Tire with a Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire titanium trim reviews Size titanium pan Tire Size Tire Size Tire Size Tire titanium fishing pliers Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size Tire Size 2019 ford fusion hybrid titanium Tire Size Tire Size Tire Size Tire titanium hip Size Tire Size Tire Size Tire Size Size Tire Size Tire Size

    OdgovoriIzbriši