Kako je stigla sezona boba, potražila sam recepte s bobom u knjizi River Café Cook Book Green i našla sam recept za pesto od boba.
Pesto je naziv za umak podrijetlom iz Genove, sjeverna Italija. Tradicionalna priprema za Pesto Genovese sastoji se od usitnjavanja u mužaru češnjaka, bosiljka i pinjola koji se pomiješaju s maslinovim uljem, parmezanom i ovčjim sirom. Tako dobiveni umak pomiješa se s kuhanom tjesteninom. Danas postoji jako puno vrsta pesta, a ja sam do sada radila pesto od bosiljka, pesto od artičoka i sada pesto od boba.
Sastojci za 6
osoba:
2 kg svježeg boba
(1 kg oguljenog)
200 g sira Pecorino
(tvrdi ovčji sir)
500 g suhe tjestenine
ili 800 g svježe
2 svežnja bosiljka,
odvojiti listove
2 mlada češnja
češnjaka, oguljena
Sol, papar
150 ml ekstra
djevičanskog maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
Priprema:
Skuhani i oguljeni bob
podijelite u tri serije. Natrgajte grubo listove bosiljka. Grubo nagratajte
pecorino.
Trećinu boba
stucite u mužaru (ili u sjeckalici) sa 1 češnjem češnjakom, 3 žlice bosiljka i
malo soli dok ne dobijete grubo samljevenu smjesu. Dodajte malo maslinovog ulja
za podmazivanje i premjestite u veliku posudu.
Ponovite sa
drugom trećinom boba, drugim češnjem i šakom bosiljka te malo soli. Podmažite
sa uljem kao i ranije i dodajte prvom dijelu.
Na kraju
promiješajte ostatak boba sa ostatkom ulja i bosiljka. Začinite soli i paprom
te limunovim sokom.
Zakipite vodu za
tjesteninu i dodajte soli. Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite ali neka tjestenina ostane mokra. Odmah pomiješajte sa umakom od boba i promiješajte sa
Pecorinom. Dodajte maslinovog ulja po potrebi. Poslužite u toplim tanjurima.
Hvala :)
OdgovoriIzbriši