Jako mi je velika želja posjetiti Rusiju, a nekako najviše želim vidjeti St
Petersburg i Moskvu. Zato su se i našli na mojoj "bucket list-i" (za
one koji nisu gledali film, to je popis stvari koje želiš napraviti za života), ali još čekaju da se uklope u financijsku
listu. Za sada me sa St. Petersburgom veže mali planer koji sam dobila od prijateljice
Silve koja je posjetila Hermitage http://hr.wikipedia.org/wiki/Ermita%C5%BE,
a za Moskvu fotografija moje mame koja se u ranoj trudnoći sa mnom i u društvu
prijateljica fotografirala po Crvenom trgu. Ali kakve veze ima Rusija i ovaj
post? Blini! Blini su male ruske palačinkice koje oni poslužuju s kavijarom i
šampanjcem. Ja sam na bline naletjela u jednom divnom časopisu
"Mrvica" http://www.mrvica.hr/.
Kada sam krenula
u potragu za receptima, naravno da uz svaki od njih stoji priča o Rusiji. Zato sam
ih htjela što prije isprobati. Karakteristika im je da se rade sa heljdinim
brašnom i da se za podizanje smjese koriste i suhi kvasac i prašak za pecivo.
Na kraju sam se odlučila za recept iz „Dobre hrane“: http://dobrahrana.jutarnji.hr/recepti/blini/
Sastojci:
70 g heljdinog
brašna
70 g pšeničnog
brašna
1/3 žličice
praška za pecivo
180 ml toplog
mlijeka
1 jaje (odvojen
bjelanjak i žumanjak)
125 g maslaca
1/3 žličice suhog
kvasca
kiselo vrhnje i
dimljena riba po izboru
Priprema:
Pomiješajte
brašna, dodajte kvasac i prašak za pecivo, malo soli i maslac narezan na
kockice. Prelijte toplim mlijekom, dodajte žumanjak pa miješajte pjenjačom dok
se maslac ne rastopi, a smjesa sjedini.
Na kraju dodajte
i bjelanjak koji ste s prstohvatom šećera istukli u mekan snijeg. Umiješajte ga
pažljivo, bez puno miksanja da smjesa ostane pjenasta.
Ostavite da
odstoji na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Na vreloj tavi samo ovlaš
namazanoj uljem pecite po žlicu smjese. U tavi ne smije biti gužva jer će se
blini slijepiti. Pecite samo dok ne porumene s obje strane.
Servirajte s
kiselim vrhnjem i dimljenom ribom, ali blini su neodoljivi i sami. Odlično će
im pristajati i svježi sir, skuta s mladim lukom ili vlascem.
Ja sam bline isprobala sa kiselim vrhnjem, dimljenom tunom, dimljenim
lososom, skutom a kao slatku verziju isprobala sam ih s malo čvrstog jogurta i
medom.
Nema komentara:
Objavi komentar