Moj dragi
prijatelj Martin me nagovorio da idemo na radionicu sushi zbog same
izrade ali i zajedničkog druženja. Martinova prijateljica je bila na toj
radionici i nahvalila je Vesnu koja vodi http://www.plavi-lonac.hr/ radionicu, atmosferu i
najvažniju stvar: sve što napraviš odnosiš doma! Moram priznati da me je
zaintrigirao i odmah sam uplatila radionicu. Nažalost, on se razbolio i nije
mogao sa bacilima među hranu. Ovaj put ništa od zajedničkog kuhanja ali možda
neki drugi put. Kako stvari stoje, on ide na slijedeći sushi.
Na radionicu se
ne treba donijeti ništa, sva oprema se dobiva tamo (pregača, pribor i kompletne
namirnice), a sve što se napravi pojede se. Ipak, sushija smo napravili dosta
pa smo ga dobili za doma. Radili smo sushi i sladoled od đumbira. Obožavam
jesti sushi ali nikada ga nisam radila jer mi je uvijek muka kako kupiti svježu
ribu. Mislim da će mi to uvijek biti zagonetka.
Kada se jedu različite vrste
sushija tada se između dvije vrste za neutraliziranje okusa jede đumbir. Vesna
nam je pripremila ukiseljeni đumbir s pimentom i ja sam ju nažicala recept:
U
prokuhanu slanu vodu stavi se na tanke kriške nasjeckani đumbir i prokuha se
doslovno jednu minutu. U 1 dcl jabučnog octa stavi se 1 žlica šećera i to se
lagano zagrije (ne do vrenja). U staklenku se stavi đumbir i zalije se
zagrijanim octom. Vesna je dodala i piment a drugi puta će probati ubaciti
umeboshi šljivu. Ostavi se da stoji 3 do 4 dana i eto ukiseljenog đumbira.
Da ne prepisujem recept priložiti ću kao sliku ono što smo dobili od Vesne i naravno staviti ću slike
izrade mog ekscentričnog sushija.
Kao dodatak sladoledu izmiksali smo vrhnje za šlag u koji smo stavili tahini. Zanimljiva kombinacija. Morati ću nabaviti stroj za izradu sladoleda!!!
Savjeti sa radionice:
Bambusova podloga se
obuče u prozirnu foliju kako poslije ne bi imali problema sa pranjem bambusa.
Za rezanje rolica
treba se koristiti oštar nož koji se namače u mješavini vode sa rižinim octom.
Prženi list alge
stavlja se sa sjajne strane na bambus a na hrapavu stranu se stavlja riža. Riža
se ne utiskuje jako na algu, već se ravnomjerno posloži i pazi se da se ne napravi
predebeli sloj.
Isprobali smo i
prženje alge nad plamenom jer postoje za kupiti već prženi listovi, ali i oni koji se trebaju popržiti prije
izrade sushi-a.
Sushi se jede štapićima ili prstima i stavlja se u jednom
zalogaju u usta, tako da se i to mora uzeti u obzir kada se izrađuje nigiri.
Za
izradu nigirija riža se oblikuje kao ćevap pa sam ih ja odmah nazvala: “ćevosima“.
Naravno da sam prvo napravila velike ćevose koji se ne mogu u jednom zalogaju
staviti u usta, pa su se raspali.
Kada se nigiri umače u sojin umak tada se
umače gornji dio tj. riba jer bi se u protivnom riža namočila i raspala.
Slike sa radionice:
Subota mi je bila totalno u sushiju jer me je i navečer prijateljica Nina - sushi majstor pozvala na večeru i moram reći da je bilo savršeno! Nina, sushi ti je odličan!!! :*
Evo meni zanimljivih
linkova na temu sushi:
dali piment ide u zrnu ili prahu ? hvala
OdgovoriIzbrišiu zrnu. nema na čemu
OdgovoriIzbriši