utorak, 9. travnja 2013.

Prepeličja jaja s dimljenim lososom, radičem i pestom od bosiljka



Već dvije godine za redom Dobra hrana u izdanju pred sam Uskrs ima recepte s prepeličjim jajima. Kada sam ih ove godine vidjela rekla sam: „ To je to! Definitivno ih moram probati!“ 


Na spomen prepeličjih jaja sjetila sam se kako smo ih brat i ja kad smo bili djeca pili sirova. Ja sam ipak već bila malo veća, tako da sam imala razvijeni osjećaj gađenja i nekako sam se uspjela izboriti da ih ne moram piti zbog zdravlja. Ipak je on bio taj koji je non-stop bio bolestan a ne ja. I tu staje moja priča sa prepeličjim jajima sve do pojave Dobre hrane i moje želje da iznenadim goste za Uskrs. Baš me veselila činjenica da ću im vidjeti izraze lica nakon što stavim ta mala polu sirova jaja na stol, ali nekako mi to nije prošlo jer su svi bili siti od klasike i prepeličja jaja smo nažalost jednostavno preskočili. Sva sreća da jaja, bez obzira što su tako mala, imaju standardni rok trajanja pa je konačno došao i taj dan za isprobavanje. 



Odabrala sam recept od prošle godine:


6 prepeličjih jaja

2 veća fileta dimljenog lososa (ja sam uzela pakiranje od 100 g)

Sol, papar, maslinovo ulje

Šaka svježeg radiča

Pesto od bosiljka

Stručak mladog češnjaka ili mladog luka

 
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Smjestite filete dimljenog lososa u vatrostalnu posudu pa zatim u pećnicu. Pustite neka se peku 5 minuta. Izvadite ih i ukrasite svježim radičem i prepeličjim jajima. Jaja pažljivo razbijajte kako se ne bi pretvorila u kašicu žutanjaka (našla sam svoju metodu – zarezala sam ih oštrim nožem pa lagano odvojila ljusku). 



Smjestite ih ravnomjerno po lososu i vatrostalnoj posudi, prelijte maslinovim uljem i ubacite u pećnicu. 



Pustite ih da se peku od 5 do 10 minuta. Provjeravajte ih jer se ne bi smjela zapeći ili dobiti bijelu kožicu preko žutanjka. Ja sam ih pekla 8 minuta i to je bilo previše. Zavarao me izgled jer mi se činilo da je žumanjak još sirov ali on samo izvana izgleda sirovo a iznutra je bio tvrd. Očekivala sam da će mi se jaje razlijevati ali na kraju nije, jer sam ih ipak trebala izvući malo ranije. Tajna je tome da se prepeličja jaja u stvari trebaju samo malo ugrijati. 


Kada su jaja gotova, izvadite sve iz pećnice, razdijelite u manje porcije i začinite pestom od bosiljka. Poslužite uz stručak mladog luka ili češnjaka sa strane. 



1 komentar:

  1. Pozdrav! joj ovo sve izgleda toliko fino! Planiram nabaviti ta jaja pa ću i ja ispeći ovaj recept!

    OdgovoriIzbriši