Naravno da bez obzira na to što sam blokirala u glavi da slatkiši postoje,
tijelo jednostavno nekada (npr. PMS) ima potrebu za slatkišima! Ovaj puta je
moj slatkiš bila zdrava pita od jabuke koju sam našla u knjizi recepata bez
šećera: " Prirodno i slatko" Jadranke Boban Pejić. Nikakav
poslijepodnevni umor nakon posla nije došao do izražaja jer je misija bila samo
jedna: pita od jabuka!
Evo sastojaka:
Tijesto
2 šalice brašna tip 850
1/2 šalice kukuruznog brašna
1/2 šalice ulja
1/4 do 1/2 šalice jabučnog soka
1/4 čajne žličice soli
Nadjev
6-7 većih jabuka
1/2 čajne žličice cimeta
1 šalica poprženih mljevenih lješnjaka
1/2 šalice ječmenog slada (ja sam stavila 3 žlice agavinog sirupa)
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Zamijesite sve sastojke za tijesto. Sok postepeno dodajte u druge sastojke dok
se tijesto ne poveže, jer će vam, ovisno o brašnu, trebati manje (1/4 šalice)
ili više (1/2 šalice) soka. Tijesto ne smije biti ljepljivo. Tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte svaki dio između dva masna papira
u oblik plitice za pečenje.
Jedan dio tijesta stavite u nauljenu pliticu i pecite 10 min na 180 °C. Jabuke operite i naribajte na krupno. Ako su jako sočne malo ih ocijedite pa
pomiješajte s cimetom, lješnjacima i ječmenim sladom.
Smjesu rasporedite na ispečenu koru.
Pokrijte odozgo drugom korom, učvrstite
krajeve i vilicom izbušite nekoliko rupica da može izlaziti para. Pecite pola sata na 180-200 °C.
Zasladila sam se pitom u kojoj mi je ipak malo nedostajalo okusa limuna i cimeta. Cimeta sam dodala dosta, ali ga baš i nisam osjetila. Drugi puta ću u tijesto naribati koricu limuna, a u jabuke ću iscijediti limun. Mislim da će to biti idealna kombinacija. Dobro, možda ću malo pojačati i sa zaslađivačem, ovisno o dijelu mjeseca ;).
Nema komentara:
Objavi komentar