Prošli vikend je mama radila sarmu i ja nisam nakon jela pohvalila isto, nego sam samo prigovarala! Da ne ispadnem bezobrazna,
kao pristojno i fino dijete odmah sam pozvala svoje da dođu za tjedan dana na
moju sarmu!
Ali ja do danas (13.01.2013.) nikada nisam radila sarmu i to je bio baš pravi
izazov – moja sarma protiv mamine!!!
Googlala sam i tražila odgovarajući recept
i nije mi bilo svejedno jer će mi presuditi burazi koji su cijeli život samo
na maminoj hrani! Jako sam se veselila nedjelji i svom natjecanju :D a našla sam i
odgovarajući recept:
RECEPT: BRANKO OGNJENOVIĆ
http://www.jutarnji.hr/recept-dana--domaca-sarma/915058/
SASTOJCI za 4 osobe:
1 glavica kiselog
kupusa (oko 1 kg)
60 dag mljevenog mesa
1 žličica crvene
paprike
10 dag riže
3 režnja češnjaka
2 glavice luka
10 dag suhe slanine
30 dag suhih rebrica
0,5 dl ulja
sol
papar
peršin
Luk očistite, narežite
ga na kockice, kao i slaninu. Sve prepržite, pred kraj dodajte nasjeckani
češnjak i sve prelijte preko mljevenog mesa.
U posudu za miješanje
dodajte malo crvene paprike, soli, papra, riže, nasjeckanog peršina i sve skupa
umiješajte u jednoličnu smjesu.
Listove kupusa odvojite
od glavice, zatim zadebljanja pri kraju listova obrežite tako da budu posvuda
iste debljine.
U svaki list stavljajte malo smjese i uvijte sarme. U posudu na dno poslažite malo rezanog kupusa pa u krug poredajte sarmu. U sredini ostavite rupu za ostatak kupusa i rebrica, zatim malo nasjeckanog luka i ostatak crvene paprike.
Podlijte vodom da
prekrije sarmu i kuhajte oko 2 sata uz povremeno potresanje posude.
Slagala sam sarme u veći lonac pa mi drugi red nije bio popunjen a u sredinu nisam stavila niti ostatak kupusa niti rebrica tako da sam se nakon dodavanja vode molila Bogu da se ne raspadnu! Koji bi to bio promašaj!
Napravila
sam pire, kupila sam bijeli kruh i čekala ocjenjivanje a na kraju sam
jednoglasno pobijedila i veselila se pobjedi ko malo dijete jer sam imala opaki
žiri!!!
Da ne
zaboravimo na sarmice, u igru se uključila moja teta jer i ona želi prezentirati svoje
kulinarsko umijeće u izradi odgovarajuće sarme! Go Goga Go!!! Mamu je srušio
fant za faširano tako da se pazi!!! ;)
Samo što smo možda trebali izabrati neko drugo jelo za međusobno natjecanje jer mislim da nakon Gogine sarme opet ju neću jesti dvije godine!
Samo što smo možda trebali izabrati neko drugo jelo za međusobno natjecanje jer mislim da nakon Gogine sarme opet ju neću jesti dvije godine!
A zašto nema dekoracije npr. obični ili francuski peršin barem na krumpiriću?
OdgovoriIzbrišiMljac mljac ali ipak čista petica!!:)
mama Dora
:) pa majko bok!!!! :*
OdgovoriIzbrišia da se ja uključim u tekmu za mastershefa u sarmi možda tetka neće biti najlošija
OdgovoriIzbrišilijepi beštek i tanjur! Ali pa di su rebrica i rezano zelje:-) tin
OdgovoriIzbriši