nedjelja, 2. prosinca 2012.

Torta od čokolade i lješnjaka (Čokoladni cheesecake s lješnjacima)

         Dobila sam od svojih Bjelovarčana lješnjake iz njihovog voćnjaka. Pitala me teta da li će mi ta količina biti dovoljna za kolače, a ja sam kao Angelina u Sakupljaču kostiju slikala vreću da svi vide i procjene hoće li mi ta količina biti stvarno dovoljna za kolače. A poslali su mi "samo" dvije takve vreće.....

  

Za tijesto
120 g digestive keksa, razmrvljenih
30 g tamne čokolade, naribane
50 g maslaca, rastopljenog

Za nadjev
230 g tamne čokolade sa 60% kakaa, nasjeckane
100 g maslaca
500 g krem sira ili punomasne skute
125 ml milerama
2 jaja
100 g šećera
120 g lješnjaka, tostiranih i oguljenih, sitno nasjeckanih 



Tostiranje lješnjaka: stavite ih u kalup za tortu i pecite u pećnici 10 minuta na 180 °C. Potom ih istresite na kuhinjsku krpu, presavite ju i rolajte lješnjake preko krpe da im se skinu ljuske.


 

Ovo je torta na koju sam potrošila najviše živaca i vremena. Uz probleme u koracima, za koje nije kriva Ana Ugarković, još mi je i ona digla tlak. Baš sam bila luda...
Imam njenu knjigu Nešto slatko i odabrala sam Cheesecake od čokolade s lješnjacima. Upravo kada sam krenula raditi tortu, dobila sam poruku od zadarske prijateljice Jelene koja (ničim izazvana, osim možda nekim instinktom) doslovno piše: „....smljacni usput neki kolačić za mene! ;)
Baš sam bila sretna na početku pravljenja torte i baš sam se veselila kako ću i nju obradovati kada pročita odličan recept za Cheesecake. Ona inače voli sve inačice Cheesecake-a ali ih ona, za razliku od mene, sama izmišlja i ispadnu božanstveni. Pa evo draga moja jedan divan recept:

Da biste napravili tijesto, izmiješajte sve sastojke. Utisnite smjesu u dno kalupa za tortu




Zagrijte pećnicu na 160 °C. Rastopite čokoladu s maslacem. Maknite je s vatre i pustite da se lagano ohladi.


Tucite jaja sa šećerom dok ne postanu gusta pa u njih umiješajte krem sir a zatim mileram. 


Potom umiješajte čokoladu i lješnjake. 



Ulijte smjesu u kalup i pecite 1 sat. Dobro ohladite prije posluživanja. Poslužite sa šlagom.

        

Za vrijeme kad sam sjeckala, a kasnije u mužaru i usitnjavala tostirane lješnjake, u kuhinji se našao i brat kojeg sam zamolila da mi istuče jaja sa šećerom. 


          

Miješa on miješa smjesu, kad mu se odjednom učini da je nešto (možda lješnjak) upalo u smjesu. Ništa za to, rekoh.  Nakon što je završio, uzela sam nastavak od miksera i primijetila kako se raspao i da je plastika sigurno u smjesi. Nisam  željela riskirati i bacila sam smjesu, ali nisam mogla pronaći drugi mikser. Ostala sam u čudu kako ne mogu u vlastitom domu pronaći mikser a vrijeme mi curi... Naravno, stajao je na polici i ja sam gledala kroz njega kao da je od stakla! Već sam bila razmišljala da idem kod susjede posuditi mikser ili da radije pošaljem brata sa 100 kn u dućan po novi mikser.
         Moja mama je sa susjedima razmjenjivala šećer i vegetu, dok bih ja radije potrošila 100 kn negoli zvonila nekom na vrata: „Dobar dan, ja sam inače stanarka u ovom ulazu, dobra sam osoba i ne kvarim tuđe stvari. Možete li mi posuditi mikser samo da promiješam jaja sa šećerom, uredno sve operem, pa vratim?“ Mislim da ću morati poraditi na dobrosusjedskim odnosima baš zbog ovakvih situacija. 
I taj drugi mikser mi je radio probleme, ali nakon pola sata smjesa je bila gotova. Ja sam bila luda i samo sam gledala na sat.
            
            Našla sam Anin video u kojem ona priprema baš ovu tortu pa sam shvatila da je puno bolje kada se sir i mileram dodaju u smjesu od jaja (u knjizi je napisala da se dodaju u otopljenu čokoladu ali lakše se promiješa kada se sir stavi u jaja). Ali ok, sitna i nebitna razlika. Žao mi što nisam imala vremena prije pečenja sjesti i u miru pogledati video jer ne bih napravila grešku s pečenjem koja mi se desila. Slijepo sam čitala što piše u knjizi i nisam razmišljala. Ali zar to nije poanta kada imaš kuharicu? Ne moraš misliti nego samo čitati recept i slijepo ga pratiti? Da, to je inače tako, ali Ana je odlučila imati različiti stav u knjizi od onog u emisiji.
            
    U knjizi piše: „Ulijte smjesu u kalup i pecite 1 sat i 30 minuta (na 160 °C).“ 

    
    U emisiji kaže: „Pecite 1 sat na 160 °C.“ 


         

U svim tim problemima s mikserom još me je zeznula i Ana! Ja sam slijepo čitala recept i pekla sam 1 sat i 30 minuta. To je trebala biti torta- „mousse u obliku torte“- ali draga Ana, meni je ispao biskvit u obliku torte. Podloga od keksa se nije ni mogla osjetiti, jer se sve toliko ispeklo da je smjesa bila teksture kao i biskvit od keksa. A da ne pričam kako se raspadala u doticaju sa vilicom i totalno me ostavila razočaranom - puno truda uzalud...



        Ja stvarno mislim da je to jedna jako jako fina torta i mislim da mi Ana duguje besplatnu krišku radi netočnog navoda i obmane svih onih koji slijepo čitaju recepte i slijede ih.

1 komentar: